Er moet niets meer én alles mag

In gesprek met Olga Jonk

Olga Jonk, de zus van Jeroen, werkt al meer dan 10 jaar achter de schermen voor haar broer. Zij neemt, als backoffice manager en relatiebeheerder, op een vakkundige manier veel werk uit handen van Jeroen zodat hij zich kan focussen op onder andere de flow trainingen.

Olga, jij bent een relatiebeheerder pur sang. Hoe ben jij erachter gekomen dat dit een natuurlijk talent is van jou?

Voordat ik voor mezelf begon en Jonkrelatiebeheer oprichtte, werkte ik in een organisatie waar ik sales, relatiebeheer en marketing deed. Op het moment dat een andere collega de sales- en marketingactiviteiten van me overnam, voelde ik me opeens als een vis in het water.

Blijkbaar staat mijn hart open voor het verdiepen en verbreden van contacten. Relaties voelen deze kwaliteit haarfijn aan waardoor ze me zonder schroom bellen om hun verhaal met mij delen. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat de relatie zich echt gehoord voelt. Het gaat mij in eerste instantie om deze verbinding, onze trainingen staan op de tweede plaats. Het is belangrijk dat een ja voor deelname aan één van onze workshops 100% kloppend voelt.

Wij werken ook veel met andere gedreven coaches en professionals samen. Met allen heb ik goede feeling omtrent de individuele kwaliteiten. Ik voel me dan ook vrij om onze klant te verbinden met de juiste professional wanneer zij daar meer baat bij hebben.

Zo makkelijk contact maken is overigens een talent waar ik, buiten nu met jou, niet zo bij stilsta. Het gaat vanzelf. Daarom stroomt het waarschijnlijk moeiteloos. ‘Goh, hebben we daar al de link gelegd naar flow?’ vraagt Olga zich enthousiast af.

Wat is in de samenwerking met Jeroen jouw belangrijkste toegevoegde waarde?

Bescheiden als Olga is, duurt het even voordat ze het volgende antwoord geeft: ‘Mijn broer is iemand die in zijn enthousiasme snel ‘ja’ zegt. Hij ziet werkelijk overal kansen. Zijn manco is dat hij wel tijd in zijn agenda blokt voor de daadwerkelijke training, maar niet voor bijvoorbeeld voorbereiding. Daardoor kan er in de backoffice wel eens chaos ontstaan. Ik krijg op zo’n moment een energiekick om snel te schakelen en zijn bordje weer schoon te vegen zodat hij altijd zorgeloos de training in kan. Hij kan blindelings op me vertrouwen’.

Ik werk naast Jeroen, voor meerdere directeuren, waar ik optreed als volwaardige sparringpartner en actieve meedenker om vervolgens ook het voortouw te nemen in het uitvoeren van de acties. Dit schept veel rust en ruimte voor diegene waar ik op dat moment voor werk.

Wat mooi hoe jij flow beschrijft. Wil je ook een aantal persoonlijke flowmomenten met ons delen zodat we ontdekken wat jouw flow aanjagers zijn?

Ja, leuk! Vanwege fysieke omstandigheden, heb ik twee jaar geleden afscheid moeten nemen van het hockey. Na even sikkeneuren vond ik gelukkig de weg naar de tennisbaan. In deze nieuwe, uitdagende omgeving met een dijk van een trainster en dito medespeelsters, voel ik me zó vrij om te leren én fouten te maken dat flowmomenten regelmatig ten tonele verschijnen. Vandaar dat ik nu ook in mijn trainingstenue met jou zit te kletsen. Hierna ga ik namelijk, voor de derde keer al deze week, de baan op. Nu ik dit zo vertel, geloof ik dat ‘me veilig voelen’ flow mogelijk maakt in deze setting. Zodra het me lukt langs de verkrampende spierspanning van het denken heen te bewegen, sla ik services waar ik versteld van sta.

Olga begint nu lekker op dreef te raken. Direct na dit voorbeeld vliegt het volgende al uit haar mond: ‘Zonder verwachtingen in iets nieuws stappen. Dat is ook absoluut een flowaanjager voor mij. Mijn partner Rob wilde heel graag een keer samen Salsa dansen. En zo togen we op een avond, volledig op het nulpunt qua ervaring, naar de dansschool. Na een kort lesje werden we vrijgelaten om het ritme van de opzwepende, passionele muziek te volgen. Doordat we samen in het niemandsland tussen moeten en gedrevenheid kwamen begonnen de bewegingen als vanzelf synchroon te stromen. ‘Het fysieke contact was hierbij zeker een hulpbron’, knipoogt ze. ‘Flow heeft dus denk ik meer met loslaten te maken dan met kennis en ervaring. Wellicht zit dat juist wel in de weg?’ Vraagt ze zichzelf peinzend af.

Mijn dochter, Vere, bleef me vorige week stalken met de vraag of ik even met haar wilde schilderen. Eigenlijk had ik geen zin. Ik dacht te druk te zijn met mijn werk. Op een gegeven moment gaf ik me echter over. ‘Okay, even dan!’. Ik ging naast haar zitten en het leek wel of iets me overnam. Zonder ook maar een voorbedacht idee te hebben, pakte ik papier, de juiste kwast en de perfecte kleuren. Snel was er iets heel aardigs ontstaan. ‘Wow!’ dacht ik op dat moment: ‘Zo kan het dus ook’. Daarna stroomde de creativiteit voor mijn werk ook op een veel hoger niveau. Ik ben mijn dochter dankbaar voor dit inzicht en zal zeker vaker creatieve breaks nemen tijdens mijn werk.

Gewoon heel vrolijk zijn zonder aanwijsbare reden is voor mij overigens ook flow. Als ik dan de straat op ga, lijkt de hele wereld wel terug te lachen. Zo’n heerlijk gevoel! Herken jij dat? Vraagt Olga aan mij. ‘Oh ja, dat herken ik zeker’, antwoord ik terwijl de vrolijkheid door me heen begint te stromen.

De laatste tijd maak ik heel bewust meer tijd voor mezelf. In een gezamenlijke moestuin vind ik dan mijn zen momenten. Lekker buiten, de eenvoud van het onkruid wieden en vijgenthee drinken onder de vijgenboom. Dat brengt me in zo’n kalmerende flow, dat gedachtes en woorden naar de achtergrond verdwijnen.

Dank je wel dat je ons mee op reis neemt langs jouw inspirerende flow momenten. Wil je ook nog anti-flow momenten met ons delen zodat we ontdekken op welke manier jij flow saboteert?

‘Wat toevallig dat je deze vraag stelt’, zegt Olga lachend. Gisteren had ik een psychotherapiegesprek bij iemand die proefkonijnen nodig had voor haar opleiding. Mijn vraag aan haar was: ‘Wat kan ik doen als ik mezelf vastgedraaid heb in beperkende overtuigingen waardoor het leven niet kan stromen?’ Ze bracht me tijdens een visualisatie naar een plek in het bos waar ik me heel lekker voel. Daar liet ze me een flow moment oproepen met de daarbij behorende gevoelens. Deze visualisatie kan ik nu als anker inzetten op momenten dat ik me onzeker voel. Daar ben ik heel blij mee. Ik voelde me hierna zo ontspannen dat ik nog veel langer met haar had willen kletsen.

Hierna zakt Olga’s houding wat in terwijl ze over Spaanse les begint te vertellen: ‘Vorig jaar begon ik hier met veel plezier aan, in een hele ontspannen setting. Tot de dame die ons les gaf ermee stopte. Nu volg ik lessen bij de Volksuniversiteit en ben ik de chemie kwijt. Waarschijnlijk omdat ik mezelf de overtuiging aangepraat heb dat ik nu weer echt op school zit en dus serieus moet zijn. Tegen mijn natuur in ben ik me heel bedeesd op aan het stellen. ‘De lol is er hierdoor vanaf’. Op dat moment gaat er opeens een lichtje branden: ‘Nu ik dit zo tegen jou vertel, besef ik me dat ik eigen verantwoordelijkheid te nemen heb. Ik zie opeens de kans om er anders in te gaan staan. Ik zie haar ook weer opveren. ‘Ik ga uit deze afwachtende houding stappen en bij de volgende les gewoon alles van Olga laten zien en contact maken’, zegt ze resoluut.

‘Oh! En dan is er nog die dagelijkse doorn in mijn oog, opruimen en het huishouden. Ik, mijn partner en de kinderen hebben daar totaal verschillende percepties over. Ik zie hen als sloddervossen en heb het idee dat ik altijd alles op moet ruimen. Zoals hier; haar hand reikt even naar de zijkant om een zestal verschillende sokken voor het scherm heen en weer te laten zwabberen. ‘Waar zijn de bijpassende sokken? Nergens meer te vinden. Hoe is dat mogelijk? En dan blijven deze dus maar rondslingeren’. Ze zucht: ‘Ik heb hier duidelijk nog wat los te laten. Zou het beter gaan stromen als ik dat doe?’.

‘Over dit interview had ik me overigens ook best druk gemaakt. Ik dacht ergens aan te moeten voldoen. Vraag me niet waaraan dan, want dat weet ik helemaal niet. Gek hé?’ Zegt ze terwijl ze me schuin aankijkt. Gelukkig voelde ik me snel op mijn gemak bij jou, stonden we in verbinding en heb ik gewoon lekker met je zitten keuvelen. Dat is en blijft toch mijn grootste flow aanjager!

Wil jij meer weten over ‘in flow werken en leven’ en eenvoudige tools leren om flow te katalyseren?

Kom meedoen met de GRATIS online masterclass ‘Start jouw Flowmotor‘.

Olga werd geïnterviewd door Sandra Lensink