Ever Tried, Ever Failed, try again

Leon Havermans, Clustercommandant Brandweer

Leon Havermans (Clustercommandant Brandweer) over Jeroen:

Een functieverandering was het moment waarop ik in contact kwam met Jeroen. Ik ging een stap maken in mijn carrière en had tijd om mezelf daarop op voor te bereiden. Zoals vaak komt er dan iets op mijn pad waar ik dan intuïtief aan begin. In dit geval was dat het traject “swing of life”.

Ik zocht verdieping in het innerlijke, wilde meer in mijn kracht staan (vind dat wel een beetje modern geleuter maar vooruit) en was vooral op zoek naar inzicht in naar wat mij drijft en motiveert. Swing of Life heeft me dit zeker gegeven.

Ik trof, bij Jeroen, een erg diverse club mensen, niet uit mijn (brandweer) wereld die allemaal met hun uitdagingen bezig waren. Wat me opviel was dat door de open uitstraling van Jeroen iedereen bereid was zichzelf en zijn ware ik te laten zien en het allerbelangrijkst samen op reis te gaan.

Een reis dat is het zeker geworden, met bijzondere momenten, emotionele inzichten maar vooral een reis waar ik krachtig uit gekomen ben. Een reis ook die nog vele vragen over laat want het zet allerlei deuren in je brein open. Deuren met daarachter kamers gevuld met inspiratie en ideeën waar je gedurende het traject maar beperkt aandacht voor kunt hebben. Swing of Life werkt diep na, ook na de training. Nu, zo’n 3 jaar later heb ik een aantal kamers bezocht en ontdekt dat die mij niet verder helpen, heb ik aantal zaken onderdeel van mijn leven gemaakt en ben ik nog steeds een aantal van die inspiratiekamers aan het verkennen.

Een van die zaken is meerdaags wandelen. Voor mij de manier om innerlijke rust te vinden, gedachten te ordenen en vooral na te denken. Dat meerdaags wandelen heb ik ook met mijn team gedaan, onder bezielende coaching van Jeroen, die met minimale sturing ons heeft geïnspireerd om die gesprekken te voeren die je als groep nodig hebt om echt een team te worden. Wat vooral de uitkomst was van onze wandeling dat we het simpel en praktisch mochten houden. Voorbeelden daarvan zijn, niet mailen als het ook mondeling of telefonisch kan, afspraak is afspraak dat schrijven we niet op maar doen we gewoon, alles kan gezegd worden, er is/mag ruimte zijn voor emotie, we vergaderen niet maar luisteren vooral naar elkaar en zo hebben we er nog wel een paar.

Nu is het voor mij tijd voor een volgend experiment, een mini-sabbatical waarin mijn belangrijkste doel is “volledig los komen van het werk” en daarmee fris en hopelijk vol nieuwe ideeën aan het vervolg van mijn loopbaan te beginnen. Wat ik ga doen in die periode is ook voor mijzelf nog een verassing. Ik heb namelijk niets gepland.

Tot slot. Een levensmotto van mij dat ook perfect aansluit bij de manier waarop Jeroen je spelenderwijs nieuwe mogelijkheden en wegen laat ervaren, waarbij je van ‘fouten’ alleen maar kunt leren.

“Ever Tried, Ever Failed. No matter, try again, fail again, fail better” (Samuel Beckett)

Leon havermans