‘Jeroen, leuk dat jij van nature zo goed het flowtype de lover door je heen kunt laten stromen en een ster bent in het verbinding maken met je medespelers zodat ze zich snel bij jou op hun gemak voelen. Maar wanneer laat jij het flowtype de krijger eens in jezelf zien? Deze opmerking van één van de deelnemers aan het Swing of Life leiderschapsprogramma hield me na een rondje golf nog irritant lang bezig.
Intern was ik mezelf al mokkend aan het verdedigen. Al jaren is mijn onwrikbare mening dat ik zelf niet goed hoef te kunnen golfen om een goede coach/caddy of gids te zijn. Het gaat mij om de positieve ontwikkeling van onze verbindende menselijke krachten en daar gebruik ik als metafoor het golfspel voor.
Het strijden voor een single handicap leeft ergens diep weggestopt in mijn schaduw. Omdat ik regelmatig de doorgeslagen vorm van presteren en winnen zie op de golfbaan (en in het bedrijfsleven) met strakke gezichten, stress en het gooien met golfclubs als gevolg zie ik hier voor mezelf het nut ofwel hogere doel van scoren in het golfspel niet.
Maar! Aan de andere kant verkondig ik in mijn trainingen ook altijd dat we alle flowtypes in ons dragen. En het de kunst is om juist de energie van alle flowtypes door je heen te kunnen laten stromen voor optimale, moeiteloze prestaties. Dus ook scoren en winnen voor het hogere doel. (de 10% uit de flow formule). Met de hardnekkige overtuiging dat ik scoren niet belangrijk vind zat ik dus al jaren in een fixed mindset over mijn eigen golfspel waardoor ik groei in mijn eigen spel blokkeerde.
Eind augustus stond mijn golfhandicap nog op 12.3. Sindsdien ben ik ongekend fanatiek wedstrijdkaarten gaan lopen. Totaal tegen mijn natuur in. Uit mijn comfort zone. Mijn leer- en ontwikkelcurve verloopt met pieken en dalen. Soms is er vertrouwen kan ik per bal in het NU blijven en speel ik de sterren van de hemel. De volgende keer schieten de verwachtingen omhoog en bak ik er juist letterlijk geen bal van. Het plezier in het spel is echter als een raket de lucht in geschoten omdat het weer spannend en uitdagend is.
Mijn handicap daalt gestaag en staat nu op 10.7. Lukt het me nog om dit seizoen op een single handicap uit te komen? Ik ga er helemaal voor! Ik vergeet echter niet de paradox dat de weg uit de fixed naar de growth mindset, waarin ik weer opensta om nieuwe dingen te leren en fouten durf te maken uiteindelijk belangrijker is dan het winnen zelf.
De termen growth & fixed mindset heb ik overigens niet zelf bedacht. Ze komen uit het werk van psychologe Carol Dweck. In haar onderzoek naar waarom mensen leren, ontdekte ze dat je als mens grofweg twee verschillende zelfbeelden kunt hebben:
- een stabiel, onveranderlijk zelfbeeld dat berust op de overtuiging dat je nou eenmaal bent wie je bent: al je goede en minder goede eigenschappen zitten nou eenmaal in je en daaraan kun je weinig doen; vertaald naar mijn voorbeeld: Ik geloof alleen maar in de verbindende energie en niet in scoren; dit is de fixed mindset.
- een flexibel, ontwikkelbaar zelfbeeld dat berust op de overtuiging dat je jezelf door eigen inzet altijd kunt blijven ontwikkelen: ja, je hebt je goede en je minder goede eigenschappen, maar daarin kun je verandering brengen; vertaald naar mijn voorbeeld: laat ik eens kijken wat het me oplevert als ik juist mijn schaduwkant, winnen, ga ontwikkelen; dit is de growth mindset.
Neig je naar een fixed mindset? Kijk dan het bovenstaande filmpje eens. Of verdiep je wat verder in het werk van Carol Dweck. Haar overtuigende werk zal je helpen de shift te maken van fixed naar growth, een van de meest belangrijke shifts die je dit leven kunt maken.
Neig je meer naar een growth mindset? Good for you! Dan nodig ik je graag uit om van 8 t/m 15 november de grenzen van je mindset verder op te rekken tijdens een Iron Shirt of Golf trainingsweek in Spanje die ik samen met twee golfpro’s verzorg. Er zijn nog slechts twee plekken beschikbaar! Bedenk je dus niet te lang!
De kans is namelijk groot dat je, zelfs met een growth mindset, het beeld van een Leven Lang Steeds Beter Golf (Steeds Beter Leven) moeilijk helemaal kunt omarmen, al is het maar omdat je gelooft dat tijd en leeftijd beperkende factoren zijn.