Kom jij in je IJZEREN HEMD staan?

‘Een steeds betere golfswing, ook op hogere leeftijd, is alleen maar mogelijk als je die swing niet bouwt op spierkracht, maar op de structuur van het skelet’.

Toen ik in de zomer van 2015 bovenstaande zin las op de website van Iron Shirt of Golf werd ik direct nieuwsgierig en schreef me in voor een trainingsweek in Ahaus. Al jaren trainde ik mijn golfspel op de mentale  Innergame of Golf (T. Gallwey) manier. Hierin miste ik echter nog wel een structuur. Bij het lezen van bovenstaande zin had ik direct het idee dat ik bij Iron Shirt deze structuur ging vinden.

Tijdens de intense trainingsweek in Ahaus ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik leerde wat effectief trainen is volgens de 60/30/10 flowformule. Ik ging links en rechtshandig trainen. Ik leerde te swingen in I-kracht in plaats van te slaan met wilskracht. En wat me misschien nog wel het meest verbaasde was het leren van de IJzeren Hemd technieken. IJzeren Hemd technieken zijn specifieke skelet-structuren, ontdekt in de oosterse krijgskunst, die een enorme kracht genereren met minimaal gebruik van spieren. Ze zijn toepasbaar voor alle activiteiten in je leven. Niet alleen voor golf.

Tijdens de training demonstreerde Reinoud Eleveld (tao-ist en grondlegger van Iron Shirt) de moeiteloze kracht van deze structuur door een kleinere, tengere vrouw naar voren te vragen voor een demonstratie.

Hij vroeg haar om één van haar armen tot schouderhoogte op te tillen en parallel aan de grond houden. Daarna legde hij zijn ene hand op haar schouderblad en zijn andere hand op haar pols, zodat haar arm zich tussen zijn twee handen bevond. Nu gaf hij haar de opdracht om haar arm in deze positie te houden, terwijl hij van twee kanten ging duwen en haar arm als het ware in elkaar probeerde te drukken. Dat lukte hem, ondanks haar enorme krachtsinspanning, moeiteloos.

Jeroen Jonk tijdens Ijzeren Hemd Golf

Vervolgens deed hij dit nog een keer, maar voordat hij ging duwen leerde hij ons de skeletstructuur van de onbuigbare arm. En het was bijna onvoorstelbaar, maar hoe hard hij vervolgens ook duwde, hij kreeg haar arm niet in elkaar gedrukt. Met een rood hoofd van het duwen vroeg Reinoud vervolgens aan de tengere vrouw wat ze had gedaan, waarop zij verwonderd antwoordde: ‘Niets!’. Dat is de dus moeiteloos in IJzeren Hemd staan.

In tweetallen gingen we daarna zelf aan de slag en tot grote verbazing van ons allen ervoeren we precies hetzelfde. Zonder de structuur was het in elkaar duwen een eitje. In de structuur was het onmogelijk en koste het diegene die in de IJzeren Hemd structuur stond nul kracht en energie om de intense duwkracht van de ander tegen te gaan.

Na deze week bleef ik fanatiek trainen én ik werd zo geraakt dat ik opgeleid wilde worden tot Iron Shirt of Golf trainer en zo geschiedde. Twee jaar lang heb ik met Reinoud mee mogen lopen om de beginselen van de tao-istische krijgskunst te mogen leren en werd ik klaargestoomd om de technieken zelf door te mogen geven.

In dit geval gelinkt aan golf. Maar de technieken uit de oosterse krijgskunst zijn een levensfilosofie en daarom te vertalen naar alles wat je in je dagelijks leven doet. Zoals het zo mooi op de website van de Taotraining omschreven staat, biedt de TAO duidelijke richtlijnen voor de ontwikkeling van een gezond lichaam, een harmonisch hart en een wijze geest. Samen met mijn partner Sandra ben ik dan nog steeds volop bij Reinoud in training door zijn algemene jaartraining te volgen.

Of ik nu een incompany training geef of een open inschrijving, voor mij zijn de tao-istische technieken daar niet meer uit weg te denken. Omdat het mezelf vitaler, meer geaard en mentaal weerbaarder heeft gemaakt en nog steeds maakt. En omdat ik dit ook zie gebeuren bij de deelnemers die de technieken inzetten om bijvoorbeeld heel authentiek en vanuit rust presentaties te geven, hoge werkdruk aan te kunnen, veel meer voor hun eigen idealen op te komen, op een gezonde manier ja of nee leren zeggen of een meer autonoom leider te zijn. Kortom krachtig te staan in hun persoonlijk leiderschap.

De deelnemers die vorige week meededen aan de ‘Start je walk flow motor‘ en ‘Start je swing flow motor‘ en het basisprincipe van IJzeren Hemd getraind hebben, waren net als ik ook zeer verbaasd over hoe je moeiteloos krachtig wordt door alleen al de structuur van je arm te veranderen. Stel je eens voor wat er gebeurd als je deze technieken ook toepast in je benen, je heupen en je romp.