De kracht van meditatie

In gesprek met Marcel Minheere

Marcel Minheere, outplacement-coach & trainer gericht op mind & body was vorig jaar ook één van de 6 coaches die zich wilde verdiepen en hiervoor de opleiding tot Teamguide volgde.

Marcel, hoe heb jij Jeroen ontmoet en wat maakte dat jij je aansloot bij de opleiding?

Een businesscoach die mij begeleidde richting zelfstandig ondernemerschap als trainer/coach tipte mij om eens contact op te nemen met Jeroen. Tijdens een wandeling bleken we éénzelfde visie over coaching te delen, namelijk: eigen verantwoordelijkheid en actiebereidheid stimuleren volgens een holistische aanpak waarin body en mind samenwerken en waarbij toekomstgerichtheid voorop staat. Daarnaast merkte ik gaandeweg dat het waardevrij denken en de rust die Jeroen uitstraalt een positief effect op mij hadden. 

En wat was voor jou de grootste AHA erlebnis die je tijdens de opleiding meegemaakte?

Tijdens de geleide meditatie-momenten met Jeroen, zowel offline als online, heb ik gemerkt dat ik altijd ‘aan’ stond. Omdat ik zoveel dingen leuk vind en het me meestal ook nog goed afgaat, kreeg ik in de gaten dat het actief creëren van een rustige mindset nog betere resultaten en een veel hoger rendement opleverde in kortere tijd. Bovendien houd ik dan nog weer meer energie over.

Mediteer je nu ook nog?

De I-kracht meditatiebeoefening, iets wat ik niet kende, dacht niet nodig te hebben en best wel zweverig vond, is voor mij nu een kerndeel geworden van mijn dag. Ik beoefen het zelf en zet het ook weer direct in bij mijn coaching gesprekken.

Wat was voor jou één van de belangrijkste elementen uit de opleiding tot teamguide?

De hele opleiding is gebaseerd op het werken en leven in Flow én het besef dat Flow te trainen is. Ik kom dan toch ook weer terug op meditatie omdat dit zo’n sterke tool is gericht op een sterkere, zakelijke performance. Mentale rust zorgt voor een kettingreactie naar meer inspiratie, een positieve en actieve inbreng in het team en een flexibele, open geest bij veranderingen.

Wat heeft het jou gebracht als mens?

Door de meditatie werd ik me bewust van mijn ademhaling en lichaam. Het lukte (en dit pas ik nu zeer regelmatig toe) om in een Flow te komen. De start van een werkdag kan voor mij niet idealer en ik gun het dan ook iedereen.

Waar sta jij, nu de opleiding aan je know-how toegevoegd is, als teamguide voor?

Uit eigen ervaring weet ik hoe het is om niet gelukkig te zijn op je werkplek en daar een tijdje mee te worstelen. Vandaar ook de naam van mijn bedrijf, Laboro et Emergo, wat vrij vertaald betekent: ‘ik werk en kom boven’.

Nu ik zelf volledig op mijn plek ben, richt ik me op het geloof van het immense potentieel dat écht in ieder mens aanwezig is. Ik ga dus op zoek naar ieders individuele kracht. Want, wat je aandacht geeft groeit. Een gesprek of training begint bij mij altijd met alles geven wat ik zelf in me heb, zonder daar iets voor terug te verwachten. Dit creëert openheid en vertrouwen.

Ook probeer ik mensen te laten bewegen naar de levenshouding van Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dit haalt ons direct uit de rol van slachtoffer waar we als mens soms in dreigen te schieten en brengt ons direct terug naar ‘eigen verantwoordelijkheid’ nemen.

De theorie die we uitleggen bij FLOW-teamtrainingen heb ik inmiddels geïntegreerd in mijn hierboven beschreven dagelijkse praktijk. De rust en mentale sterkte die meditatie geeft helpt mij en de deelnemer om gefocust van start te gaan. Een onmisbaar “blijvertje” met een enorme impact. En zo leuk én eenvoudig om toe te passen. Het maakt mijn al bestaande aanpak compleet.