Smullen van Linkedin profielen

In gesprek met Angelique de Kruijff

Angelique de Kruijff, zelfstandig loopbaanadviseur en Insights Discovery Practitioner, werkt regelmatig samen met Jeroen, en maakt onderdeel uit van de professionals binnen het guides team. Ook zij neemt ons mee in haar ervaringen met Flow.

Hoi Angelique, leuk je te spreken. Hoe hebben Jeroen en jij elkaar leren kennen?

Jeroen organiseerde ergens in 2006 een bijeenkomst rondom Insights Discovery waar mijn toenmalige vriend en ik voor uitgenodigd waren. Insights Discovery is een tool gebaseerd op de psychologie van Carl Jung die mensen helpt zichzelf én anderen beter te begrijpen zodat in (werk)relaties veel meer gezamenlijke flow ervaren kan worden.   Tijdens de bijeenkomst vielen er voor mij veel kwartjes over de verschillen en daardoor de valkuilen tussen mijn vriend en mij. Hij is namelijk heel gestructureerd en introvert terwijl ik veel extraverte, creatieve energie laat zien. Ik was hierdoor zo geraakt dat ik dacht: ‘hoe zit dat in elkaar? Hier wil ik veel meer van weten’. En zo werd ik in 2007 zelf Insights Discovery Practitioner en werd ik regelmatig door Jeroen ingehuurd.

Mooi om te horen hoe je nieuwsgierigheid geraakt werd door de Insights methodiek. Waar word jij verder door geraakt Angelique?

 Ik ben heel nieuwsgierig naar wat er zich in ieder mens afspeelt waardoor ik makkelijk verbinding maak en een groot netwerk met fijne werkrelaties heb opgebouwd. Als ik tijdens het begeleiden van iemand in zijn loopbaan hoor waar iemand graag zou willen werken, dan ga ik altijd direct kijken of ik contact kan leggen zodat er mogelijkheden ontstaan. Als er dan vervolgens daadwerkelijk iets tot stand komt, dan krijg ik daar energie van. Ook een waarderende terugkoppeling na een coachgesprek geeft mij een sprankel omdat ik betekenisvol bezig heb kunnen zijn.

Vaak is in een training het doel om elkaar beter te leren zodat de samenwerking met meer begrip voor elkaar en dus makkelijker verloopt. Ik laat dan regelmatig alle Linkedin profielen van de deelnemers zien waarbij iedereen iets persoonlijks vertelt. Dat levert altijd boeiende verhalen op. Al snel hoor ik dan over en weer ‘goh, dat wist ik helemaal niet van jou’. Dat maakt me dan blij omdat het doel al is bereikt en we voor de verdieping kunnen gaan. In mijn rol als loopbaanadviseur smul ik overigens van Linkedin profielen. Dus zelf kom ik dan ook helemaal in een positieve flow.

Ik houd er ook van dat gesprekken en trainingen heel praktisch toepasbaar blijven. Als er tijdens de koffiepauze grapjes gemaakt worden in de Insights kleurentaal dan weet ik dat ik daarin geslaagd ben. Praktisch betekent voor mij overigens ook los van doelgroep komen, daarmee bedoel ik los van de invulling: man, vrouw, leeftijd en DNA. Op die manier ben ik in staat zonder oordeel naar gedrag te kijken waardoor deelnemers de veiligheid voelen om zich helemaal te openen en kwetsbaar te zijn.

Daarnaast improviseer ik graag. Dat wil niet zeggen dat ik workshops en gesprekken niet goed voorbereid. Maar als ik zie dat ik mijn agenda heb te laten vallen omdat het proces om een andere richting vraagt, dan stap ik met gemak mijn intuïtieve ruimte ‘van het onbekende’ in om maximaal dienstbaar te zijn. Inmiddels weet ik uit ervaring dat dan de meest verrassende dingen gebeuren die je van tevoren nooit had kunnen bedenken.

Geraakt word ik ook in mijn rol als stiefmoeder. Mijn partner Steef waar ik nu bijna 9 jaar mee samen ben, heeft twee kinderen van 12 en 14 die veertig procent van de tijd bij ons zijn. Ik kreeg er dus drie voor de prijs van één zeg maar. Om deze rol goed te kunnen vervullen heb ik hierop afgestemde gespreksgroepen bijgewoond. ‘Ik bof ontzettend met deze kinderen in mijn leven’, zegt Angelique tevreden.

Ik voel aan alles je passie voor alle mensen waarmee jij je verbindt zowel privé als zakelijk. Zijn mensen voor jou ook een grote Flow factor?

Angelique begint direct breeduit te lachen. ‘Kippenvel krijg ik nu, Sandra. Zo’n fijn woord vind ik dat, Flow’. Het hangt voor mij direct samen met ‘de tijd vergeten’. Zo kan ik wel drie kwartier met mijn jas nog aan in de keuken staan, omdat ik helemaal opga in social media profielen. Ik word gelukkig van alle creatieve initiatieven die mensen op poten weten te zetten waarbij positieve energie te voelen is. Door te liken voel ik me dan een soort van bondgenoot. Je hoort het wel Sandra, alweer die ontzettende nieuwsgierigheid naar de beweging in de mens. Dat is geestelijke voeding voor mij.

Complimenten strooi ik overigens ook net zo graag uit in appjes als op straat aan wildvreemde mensen. De glimlach die er dan ontstaat op het verbaasde gezicht van de ander laat mijn hart glimlachen. Zo simpel is het voor mij om in flow te komen.

Voorheen als er wel eens een knuffelactie op straat was, dan kon ik daar heel lang naar blijven kijken. Zo mooi dat mensen het lef hebben om zo’n initiatief te starten. Wellicht start ik zelf ook nog eens zo’n actie, juist nu het weer kan. Knuffelen is voor mij één van de mooie vormen om te verbinden.

Zoals iedere kracht, ben ik me overigens ook bewust van mijn valkuil. Het kan soms namelijk ook doorslaan in een verslaving aan de rode bolletjes op mijn telefoon. Daarom sta ik er regelmatig bij stil waarom ik een nieuw bericht wil plaatsen. Dan zijn er twee stemmetjes in mijn hoofd. ‘Doe je het voor de likes?’ Of wil je oprecht delen wat er bij je leeft?’. Ik handel vervolgens naar gelang mijn eigen eerlijke antwoord. Al mijn klanten vinden mij of blijven verbonden met mij via social media. Acquisitie en aan relatiebeheer brengen mij op deze manier ook in flow.

In alles wat je deelt hoor ik een duidelijke rode draad, namelijk oprechte aandacht. Heb jij vanuit een andere invalshoek nog flow ervaringen?

Ja, dat is een hele sportieve. Ik heb namelijk een 23 jaar lange basketbal carrière achter de rug. Deze sport heeft me veel flow gegeven en dan vooral als we als team voelden dat alles lukte omdat we totaal op elkaar ingespeeld waren.

Op dit moment fiets ik veel met mijn broer Peter. Zes jaar geleden werd bij hem een hersentumor geconstateerd. Hij is nu 44 en leeft al langer dan de prognoses. Sinds hij ziek is, sta ik heel anders in het leven. Hij is mijn inspiratiebron voor het verschuiven van mijn waardes. Hij straalt zo’n positieve energie uit en kijkt vooral naar wat hij allemaal nog wel kan. Hij weet het altijd voor elkaar te krijgen dat zijn persoonlijke verhaal zich op de achtergrond afspeelt. Daar neem ik mijn petje voor af.

Ik heb sinds 2007 mijn eigen bedrijf dat heeft 11 jaar lang naast mijn baan bij Fontys gelopen. Na een proces van durven kiezen wat nu echt belangrijk is voor mij, durfde ik het in 2017 aan om volledig als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik ben iedere dag weer blij met dit besluit. Vooral ook omdat ik nu kan beslissen dat ik geen workshops geef die langer zijn dan een halve dag vanwege een goede energiebalans van zowel de deelnemers als mezelf.

Dank je wel Angelique voor deze hele persoonlijke inkijk in je leven. Heb jij er kijk op wat voor jouw flow aanjagers zijn?

Angelique wrijft even over haar hoofd alsof ze ruimte wil maken voor een antwoord. Ja, het eerste is al wel duidelijk. Verhalen van mensen en daarnaast energiek bezig zijn. In het verleden heb ik met jou wel eens een yogasessie gedaan omdat ik naast basketbal, wat ik beschouw als een lompe sport, wilde kijken of ik iets kon doen om meer rust te ervaren. Die sessie is een positief zetje in mijn rug geweest. Nu ervaar ik dat ik veel meer aan mijn eigen ‘binnenkant’ leef, veel rustiger adem en daardoor meer geaard ben. Daarvoor was ik toch wel regelmatig bezig met het kloppend maken van een plaatje aan buitenkant. Mijn voorkeur blijft echter wel ontspanning na fysieke inspanning.

Een zevendaagse sapvasten retreate in Portugal heeft me verder op dit spoor gezet. Deze reset zorgde ervoor dat ik me veel bewuster bezig ben gaan houden met wat ik in mijn lichaam stop. Nu eet ik vooral nog vegan wat een hele positieve uitwerking heeft op mijn energieniveau en op mijn huid. Gelukkig staan er op de menukaart in de horecazaak van mijn vriend ook veel vegan gerechten. Daar voelen we samen een krachtige verbinding.

Mooi om te horen dat gezond eten ook bijdraagt aan flow en je ook in verbinding brengt met je partner. Ken jij ook je flow saboteurs?

Oei, dan denk ik direct aan het woord zwaarmoedig wat ik soms ervaar bij mensen. Dan kan ik me helemaal leeg laten zuigen. Ik vind het dan lastig om me in te blijven leven. Ik kan niet zo goed tegen ‘glas half leeg’ gedrag en wil me dan het liefst afsluiten. Dat vind ik dan vervolgens slecht van mezelf waardoor er een negatieve, energetische spiraal kan ontstaan.

Ik laat me dus soms door gedrag van anderen uit mijn flow halen. Daarnaast saboteer ik mezelf wanneer ik maar in de sneltrein blijf zitten achter mijn computer. Zoals vanochtend. Ik doe mijn laptop open en zie een berg verzoeken in mijn mail die ik bijna iedere maandag heb. Ik moet mezelf dan echt achter mijn bureau vandaan trekken voor een wandeling, wat vandaag goed lukte. Uit de context stappen en in beweging komen, zet ook mijn hersenen weer positief in beweging en dat geef ik ook graag aan iedereen mee waar ik mee in gesprek ben. ‘Practice what you preach’ is dan wel een voorwaarde.