Spelen voor een hoger doel, dan sla je pas echt rake ballen!

Caspar Jansen, directeur Haldu Groep

Afgelopen vrijdag was de afsluitende golf-wedstrijddag van het Swing of Life traject 2019. Met één van de deelnemers, Caspar Jansen (directeur Haldu Groep), blik ik terug op dit dik negen maanden durende persoonlijke ontwikkelingstraject gekoppeld aan het golfspel.

‘Caspar, hoe ben je eigenlijk op mijn pad gekomen?’

‘Nou Jeroen, ik had het met mijn golfpro al een aantal keren gehad over mentale training voor mijn golfspel. Het feit dat ik namelijk ‘ballen om van te dromen’ sloeg op de driving range maar niet in de baan maakte van mij een gefrustreerde, boze en gespannen speler.

Via IronShirtofGolf waar jij ook trainingen voor geeft, belande ik op jouw eigen website. Daar las ik hoe jij sportmetaforen gebruikt als koppeling naar je dagelijkse leven en in mijn geval ‘zaken doen’ waar ik gek genoeg wel ontzettend veel geduld richting de klant op kan brengen. Waarom dan niet richting mezelf?

Ik werd nieuwsgierig, wilde kennis met je maken en dus gingen we negen holes spelen op de golfbaan in Apeldoorn. Ik vond je direct een ‘easy-to-go’ kerel wat vertrouwen in mij opwekte. De rust en ontspanning die jij uitstraalt, daar wilde ik ook meer van!
Direct leerde je me de basistechnieken van I-kracht waardoor ik tot mijn verbazing op een hele simpele manier ontspannen kon zijn.’

Golf en Persoonlijke Ontwikkeling

‘Wat vond je van het trainen volgens de Flow formule?’
‘Gedurende het hele traject ben ik vooral de I-kracht technieken, die volgens de flow formule in de 60% Ik-training vallen, blijven trainen. Hierdoor ervaar ik steeds meer flow in en buiten de baan. Mijn kijk op het golfspel en hoe ik daarin omga met mezelf is compleet veranderd. Ik was ook vooral op zoek naar deze innerlijke transformatie.

En dit heeft erin geresulteerd dat ik afgelopen vrijdag bij de afsluitende wedstrijd met plezier kon blijven spelen. Ondanks dat ik niet tot mijn beste spel kwam. Ik sloeg zelfs een wereldbal die ik niet terug kon vinden. Zonder ook maar één moment uit mijn innerlijke kracht te stappen, ging ik door. Mijn medespelers hebben ook de scherpe randjes bij mij zien verdwijnen.

Natuurlijk vertaalt deze mentale verandering op de golfbaan zich ook naar mijn dagelijkse leven. In ontspanning kunnen blijven, wat voor turbulentie er ook om je heen is, verlaagd mijn stressniveau en dat is zoveel beter voor mijn fysieke gezondheid.’

‘In de 10% wedstrijd volgens de flow formule zit ook dat je strijdt voor een hoger doel. Wat vind je daar van?’

‘Ik deed dat afgelopen vrijdag voor Kinderfondsmamas. Een fonds dat Zuid Afrikaanse vrouwen steunt in hun strijd tegen de armoede. Bijdragen aan dit project relativeert natuurlijk direct op een misgeslagen bal en op je eigen leven. Dan sla je pas echt rake ballen! Het is het zo waard om ook hiervóór te strijden.’

Caspar Jansen en teamleden