‘t zijn de kleine dingen die het doen

In gesprek met Lianne Lucas

Lianne Lucas, projectleider mobiliteit&inzetbaarheid bij het Maxima Medisch Centrum, deed vorig jaar mee aan de Online Flow Journey. In een interview vertelt ze over de passie voor haar werk, over hoe verlies je kan brengen richting vertrouwen, over haar flowmomenten en over de journey.

Lianne, fijn je te zien en spreken. Wil jij eerst eens vertellen waarom jij zo graag bij het Maxima Medisch Centrum werkt?

Ja, Sandra, dat wil ik zeker graag vertellen. Ik zie het MMC als een heel dynamisch en innovatief ziekenhuis wat tegelijkertijd ook moet functioneren als een bedrijf. Tussen deze polen zie ik een lemniscaat-beweging die me fascineert. Samen met collega’s sta ik bijvoorbeeld te juichen dat we aan de slag gaan met een pilot integrative medicine. Complementaire geneeskunde zoals yoga, acupunctuur en meditatie gaan langzaam aan geïntegreerd worden in onze zorg. Zo wordt onze aanpak meer en meer holistisch en dat past helemaal bij mijn persoonlijke visie op gezondheid. De ander kant van het ziekenhuis is een zakelijke, waar het gaat over productie en geld. Dit levert een interessant spanningsveld op om binnen te laveren.

In mijn rol als projectleider duurzame inzetbaarheid houd ik me bezig met de vraag hoe iedereen binnen onze muren zich fit, vitaal en gelukkig blijft voelen. Je begrijpt dat dit in deze tijden een enorme uitdaging voor ons is. We hebben een zware tijd achter de rug. Nu voelen we weer meer ademruimte. Om de eerste corona periode te verwerken hebben wij kampvuursessies georganiseerd voor heel veel teams. Dat was zo helend. Veel collega’s voelden zich schuldig omdat ze op sommige momenten het werk niet aankonden. In deze sessies, die een hele positieve invloed hebben gehad, kwamen veel emoties naar boven. Medewerkers en wij als ondersteunend team kwam letterlijk op verhaal. Er op deze manier kunnen zijn voor collega’s, dat laat mijn licht stralen.

Wat was voor jou de reden om mee te doen aan de Online Flow Journey?

Bij het MMC huren we de expertise van Jeroen al jaren in. Ik zie hem als een specialist in het bouwen van teams waarbij hij altijd met zeer creatieve en initiatiefrijke trainingen komt die een groot, positief effect hebben op samenwerken. Hij voelt intuïtief heel goed aan wat mensen nodig hebben. Ik werd dan ook nieuwsgierig naar de Online Flow Journey die hij recent ontwikkeld had samen met Rob Smits. Ik gunde Jeroen en mezelf deelname aan deze mooie pilot, ook al had ik niet direct behoefte aan een training.

Wat mooi om te horen dat je gunfactor richting Jeroen zo hoog is. Ondanks dat je niet op zoek was naar persoonlijke ontwikkeling, zijn er wel onderdelen binnen de Journey geweest die jouw inzicht hebben gegeven?

Jazeker! Bij de barbapapa-oefening waarbij je voor jezelf tekent hoe je verdeling qua energie is binnen de drie delen van de flow-formule, Ik-Wij-Het, zag ik dat ik vooral veel tijd aan Wij en Het besteedt. Mijn Ik-energie was een ondergeschoven kindje. En dat terwijl ik tegen anderen vaak zeg: ‘Jij bent zelf het middelpunt van het bestaan’. Dit was een mooie oefening om mezelf weer wakker te schudden: ‘Alles wat ik heb is IK, dat is ook alles wat ik heb te geven. Als ik niet verbonden ben met mijn natuurlijke kern, dan kan ik er niet écht voor een ander zijn’.

En ook de oefening om naar alle afspraken in je week te kijken en jezelf de vraag te stellen: ‘Welke afspraken maak ik vanuit een innerlijke behoefte en welke afspraken vind ik dat ik moet doen’, zette mij aan het denken. Ik constateerde dat ik toch wel veel deed vanuit moeten. Ik ben blij dat ik op deze facetten bewustzijn mocht ontvangen en ik meer aandacht ben gaan geven aan mijn ‘Ik-energie’ en mijn natuurlijke rust.

Dank je wel voor je openhartige delen, Lianne. Ik voel je rust door je woorden heen schijnen. Kun je in z’n algemeenheid nog iets over de Online Flow Journey zeggen?

De journey is heel overzichtelijk qua opbouw. Mooie, korte blokken die allemaal de beweging inzetten naar meer flow in je leven. Ik zie deze Journey dan ook als een mooie tool voor mensen die op één of meerdere levensgebieden zoals werk, samenwerkingen of zingeving in een impasse geraakt zijn en zowel bewustzijn willen creëren als stappen willen zetten om de energie daar weer volop te laten stromen. De training is in mijn ogen ontzettend waardevol en hoe meer aandacht en tijd iemand hieraan kan geven, hoe mooier de innerlijke bloem kan gaan bloeien.

De journey is een weg naar meer levens-Flow. Wat betekent Flow eigenlijk voor jou, Lianne?

In Flow leven betekent voor mij, vanuit een diep en volmaakt vertrouwen, alert zijn. In deze staat van zijn ervaar ik dat alles precies gaat zoals het moet gaan. Ook dat wat er nu allemaal gaande is. Soms is dat best ingewikkeld of moeilijk, maar het is allemaal behulpzaam voor een groeiend bewustzijn. Ik surf graag op de golven van het leven vanuit een diepe acceptatie. Ik ben dan afgestemd op mijn innerlijke wijsheid zodat ik antwoorden ontvang op de vragen die in mijn hart leven. Koppie onder ga ik natuurlijk ook regelmatig in deze levenszee, dat las je al wel, maar dan voel ik toch ook altijd direct dat het ergens goed voor is. Deze bewegingen mogen er zijn én verdiepen uiteindelijk altijd mijn grote vertrouwen.

In deze tijden zo’n rotsvast vertrouwen hebben, dan wil ik wel graag weten hoe dit bij jou ontstaan is?

Het klinkt wellicht gek, maar sinds het plotselinge overlijden van mijn man Eric, nu drie jaar geleden, voel ik dat ik gedragen word door het leven zelf. Zijn overlijden had en heeft een enorme impact op mij en de kinderen. In het begin zat ik vele uren op de bank te huilen terwijl ik onze lievelingsmuziek draaide. Toch ging ondertussen het ritme van het gewone leven voor de kinderen door. Onlangs zei ik nog tegen een vriendin: ‘hoe is het mogelijk dat het me lukte om alles draaiende te houden?’. Drie weken na het overlijden stond ik bijvoorbeeld al hapjes uit te delen op het schoolkerstfeest.

Vanaf dat moment begon ik allemaal interne hints te ontvangen over welke boeken te lezen, dit waren wel zo’n 30 boeken over de dood, en welke dingen te doen. Als ik opvolgde wat me ingefluisterd werd, lukte het ook allemaal heel vlotjes. Ik besloot de badkamer te verbouwen en ook de tuin aan te pakken. Ik merkte dat ik nergens naar op zoek hoefde. Alles diende zich als vanzelf en net op tijd aan, dat gaf rust binnen alle turbulentie. Eric overleed in november en in april gingen we met het gezin een weekendje naar Leiden. Twee van onze meiden zagen vanuit de zee een doorzichtige hartjesballon recht op ons toewaaien en ze zeiden allebei tegelijk: ‘volgens mij is die voor jou, van Papa’. Dit is maar één van de vele tekenen die wij hebben mogen ontvangen. Het is gewoon magie. Er is zoveel meer dan wij met onze blote ogen waar kunnen nemen.

Ik geloof erin dat je op deze aarde komt om een ziels-pad te volgen waarbij je vele uitdagingen voor je kiezen krijgt. Als je die ziet als kansen, krijg je de ruimte om te groeien in je bewustzijn. Bij het grote verlies van mijn man, wat langzaam van een rauwe, pijnlijke wond overgaat in een litteken, heb ik veel gehad aan rouw-coaching en ik voelde: ‘dit hoort ook bij mijn pad’. Na een opleiding rouwcoaching ben ik dan ook naast mijn werk bij MMC een eigen praktijk begonnen in verlies- en rouwverwerking, Lialiss genaamd.

Dank je wel Lianne dat je je ervaringen rondom het overlijden van je man met ons wilt delen. Wat een kracht spreekt er uit je woorden. Fijn om juist van jou te leren dat we altijd vertrouwen mogen blijven houden in het leven omdat alles een doel dient. Ook al weten wij niet wat dit is. Zou je ook wat flowmomenten uit je leven willen delen?

Lianne begint te glimlachen en zegt: ‘nou dit interview bijvoorbeeld’. Vorige week had ik de gedachte dat ik best wel wat publiciteit kan gebruiken. Een paar dagen daarna werd ik gebeld door de plaatselijke krant, ‘of ik interesse had in een interview’. En nu heb ik dit gesprek met jou. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Flow zit voor mij in de overgave aan de kleine dingen die een dag bijzonder maken. Bijvoorbeeld nu in de winter buiten badmintonnen met de kinderen in een waterig zonnetje. Een paar uur wandelen met de honden en samen met m’n gezin lekker eten. Als ik klanten in mijn praktijk een stukje lichtheid mee heb kunnen geven, dan straal ik zelf ook helemaal. Het gaat voor mij om liefdevolle aandacht voor alles. Daarbij voel ik me soms net als bamboe dat meedeint op het ritme van de wind.

Ik mediteer bijna iedere dag en ik kijk aan het eind van de dag altijd even terug. ‘Hoe was mijn vuurtje vandaag? Waar heb ik gestraald en waar niet?’. Dat maakt me een tevreden mens waardoor ik mezelf ontwikkel richting een hoger trillingsniveau. Ik ben me overigens ook heel bewust over welke informatie ik wel of niet tot me wil nemen, dat heeft voor mij ook alles te maken met zelfliefde. Flow is overigens niet iets wat je na kunt jagen, meditatie zorgt er bij mij voor dat ik ‘de flow ben’.

Met gelijkgestemden inspirerende en leuke gesprekken hebben over spiritualiteit zodat we verwonderd raken over wat er tussen hemel en aarde beweegt, zorgt bij mij voor flow in verbinding. En als ik gedichten schrijf, ben ik een open kanaal, zodat ik de woorden gewoon mag ontvangen. Als ik dit alles zo aan je vertel kom ik tot de conclusie: ‘ik voel me een zeer gezegend mens’.

Ik ben er even stil van, Lianne, zo mooi wat je deelt. Kun jij ook nog iets vertellen over jouw flow saboteurs?

Als ik me onder druk laat zetten, bijvoorbeeld in mijn werk of door mijn sociale omgeving, dan kan er stress ontstaan. Dan is mijn verbinding met mijn innerlijke kracht even ondergesneeuwd. Daarom is mediteren en dankbaar terugkijken een must-do in mijn leven. Doe ik dit niet en blijf ik in ‘de moeten-modus’, dan reageert mijn lichaam direct met stijfheid en pijn in mijn rug. Dan weet ik dat ik een stap terug moet doen om me opnieuw te verbinden met mijn ware natuur waarin alles moeiteloos kan ontstaan.

Dank je wel Lianne voor al je inzichten!

Terwijl ik dit interview met Lianne uit zat te schrijven, hoorde ik opeens een liedje uit ‘de oude doos’ van Saskia en Serge in mijn oren weerklinken, ‘t zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. ’T zijn de kleine dingen die het doen’. Dank je wel Lianne voor deze mooie reminder.

19 april start er weer een halfjaartraject Online Flow Journey. Wil jij hier meer over weten?

Klik dan op de link : Online Flow Journey.