Van ‘wedstrijd’ naar ‘ik’ energie

In gesprek met San Wojakowski

San Wojakowski, teamcoach bij Fontys, was één van de pilot deelnemers voor de Online Flow Journey. In een interview vertelt ze openhartig wat deelname haar zelf gebracht heeft én wat deze tool eventuele deelnemers kan brengen.

San, wat was voor jou de reden om ja te zeggen voor deelname aan de pilotgroep voor de Online Flow Journey?

Op het moment dat Jeroen me benaderde kwam er direct in me op: ‘wat heeft ie nu weer bedacht?’. Ik ben namelijk wel gecharmeerd van de vrije geest van Jeroen. Al schrok ik wel van zijn enthousiaste ideeën om zelf een camper te gaan bouwen. En dat met zijn twee linkerhanden. In het kader van ‘schoenmaker blijf bij je leest’ heb ik hem dat met een brede glimlach afgeraden.

Al zijn creatieve ideeën op het vlak van coaching volg ik echter graag en ik wil dan graag ervaren of zijn trainingen inzetbaar zijn binnen Fontys. Ik had overigens het idee dat ik zelf niet meer flow in mijn werk nodig had. Toch heeft het meedoen me wel degelijk nieuwe inzichten gegeven. Binnen Fontys is mijn functie namelijk in transitie van uitvoerend als teamcoach naar meer in de regie door het opzetten van een learning & development afdeling, waarin we gaan werken met een flexibele schil van coaches. Bij deze verandering voelde ik in eerste instantie veel weerstand. De Journey liet mij inzien dat ik in de laatste zeven jaar, tot aan mijn pensioen, juist iets heel moois en overdraagbaars neer mag zetten, een legacy.

Wat was je algemene indruk van de Online Flow Journey?

Inspirerende training! Ik merkte direct dat er grondig over nagedacht was. De online modules bevatten zo’n breed scala aan oefeningen. Van teken- en schrijfopdrachten tot fysieke oefeningen en ook tools als feedback geven en andere kennisoverdracht over flow. Mijn motivatie om de modules te doen hield ik gemakkelijk hoog door de tussentijdse gesprekken met mijn buddy en de hele groep.

Op maandagochtend gaf Jeroen bovendien een half uur chi-kungs waar ik naar uitkeek. Met eenvoudige, fysieke oefeningen en een flinke dosis humor bewustzijn bracht Jeroen het over. Mijn lichaam en geest reageerden daar energiek op. Daarna had ik altijd zo’n zin om aan de slag te gaan! Jeroen was iedere week overigens zelf op een andere locatie de oefeningen aan het doen. Dat vertelde mij ook iets over flow. Ik houd nu al enorm van reizen en kamperen. Dit voorbeeld van Jeroen liet mij mogelijkheden zien om reizen en werk te combineren. Ik hoop overigens dat hij voor de volgende deelnemers de sessies ook opneemt zodat iedereen op zijn of haar eigen moment kan trainen.

Welk specifiek onderdeel heeft jouw perceptie/inzicht doen veranderen?

In de eerste module ga je voor jezelf een soort Barbapapa tekenen die heel inzichtelijk maakt hoeveel tijd je besteed aan de drie componenten van de flow formule, te weten: Ik – Wij – Het. De balans hiertussen zou optimaal zijn als de verdeling ongeveer rond de 60, 30 en 10% ligt. Ik kreeg in de gaten dat ik te veel in de 10% zit. Dit leverde een constant gevoel van ‘een wedstrijd moeten spelen en moeten scoren’ op, wat onbewuste spanning opleverde.

Na dit inzicht volgde in een andere module een intuïtief-schrijven-oefening waar ik eigenlijk niet zoveel van verwachtte. Tot mijn verbazing begon ik te schrijven over wat echt belangrijk is voor mij. Waar ik eerst verzet had tegen mijn nieuwe rol en tegen het thuiswerken, maakte het schrijven opeens de voordelen inzichtelijk. Het geeft me de ruimte om tussendoor veel meer momenten voor mezelf te pakken zonder het gevoel te hebben geleefd te worden. Door deze eye-opener beleef ik nu mijn laatste werkfase als zeer waardevol. Ik heb zin om er vol vuur, in de juiste verdeling qua energie, voor te gaan.

Daarnaast kwam ik door het schrijven achter de waardes van mijn grote droom om in Zuid-Frankrijk te gaan wonen, waar ik overigens wel eerste de staatsloterij voor moet winnen hoor. Ik ontdekte dat mijn verlangen niet zozeer zit in die Zuidelijke stenen maar veel meer in vrienden een plek kunnen bieden om aan een lange tafel met elkaar te eten en te zijn. Een bepaald gevoel van vrijheid wat ik dan kan delen met de mensen die me heel dierbaar zijn. Mijn droombeeld, dat in eerste instantie materialistisch lijkt, heeft hierdoor verdiepende waarde gekregen.

Bij welke module ervaarde je weerstand?

Weerstand is wellicht een groot woord, maar de module over de verschillende vormen van feedback vond ik qua kennis wel interessant, toch ging ik de vijf verschillende vormen niet oefenen. Ik was op dat moment ook lekker op de camping met vrienden en vond het te gekunsteld om te gaan toepassen. Ik ben al blij als collega’s binnen onze organisatie überhaupt aan feedback beginnen, laat staan nadenken over verschillende vormen. Ik denk dat mensen dan eerder dichtslaan en het laten zitten. Kan natuurlijk ook mijn beperkte bril zijn. Dat weet ik niet.

Wat vond jij van het buddy-systeem?

Ik vond vooral de gesprekken met mijn eerste buddy heel waardevol. We hebben elkaar op een waardevrije manier echt geholpen. Zo hielp zij mij om anders te kijken en acteren op het vlak van mijn beweging uit ‘de wedstrijd-energie’ naar ‘de ik-energie’.

Ik ben overigens wel blij dat Rob en Jeroen naar mijn feedback hebben geluisterd en er nu bij een aantal gesprekken een coach aanwezig zal zijn. Met enkele buddy’s kwam het gesprek namelijk niet zo goed op gang. En dat was geen onwelwillendheid. Om een goed, verdiepend gesprek met elkaar te voeren, moet je wel even weten hoe je dat aanpakt. Richting krijgen van een professional is dan heel behulpzaam.

Wat vond jij van de mentale tools. Heb je daar iets aan gehad?

De innerlijke glimlach vond ik verrassend fijn. Door slechts het denkbeeldig lijntjes trekken van je mondhoeken naar je oren, kwam er á la minute een vorm van lichtheid en innerlijke vrolijkheid over me. Een wow-effect. Sindsdien ben ik me dagelijks heel bewust dat ik deze kleine visualisatie in kan zetten richting mezelf als ik ergens wat star in zit. Probeer maar eens te glimlachen en jezelf nog heel serieus te nemen. Dat gaat niet.

Collega’s kan ik met deze innerlijke energieshift helpen om met een andere blik te kijken naar de vermeende bedoeling van iemands woorden of gedrag. Oordelen is niemand vreemd, ook mij niet. Maar bedoelen we het altijd zo? Of zijn we bereid niet direct conclusies te trekken, iets dieper te kijken en wat vaker te zeggen: ‘Ik weet het eigenlijk helemaal niet. Ik vul maar iets in. Laat ik eens met een glimlach doorvragen’.

Wat zijn jouw persoonlijke triggers voor flow?

In mijn werk krijg ik energie als ik teams stappen zie maken tijdens een training of daarbuiten. Ik stroom over van enthousiasme als vanuit een bevroren situatie opeens het licht richting een nieuw gezamenlijk doel aan gaat. Ik voel dan blijheid omdat ik het in gang zetten van deze beweging mag faciliteren. Ik ben namelijk een toekomstkijker. Soms heb je iets of iemand anders nodig om het nieuwe perspectief te zien, zoals de Online Flow Journey dat ook voor mij deed op het vlak van mijn nieuwe functie en mijn toekomstdroom.

In eerste instantie dacht ik over mezelf: ‘wat erg, dat ik al voor mij 60ste praat over mijn pensioen’. Daar had ik namelijk voorheen bij anderen een duidelijk negatieve mening over. Nu zie ik dat ik in deze afrondende fase juist heel bewust de ruimte krijg om een stevig fundament te timmeren waar anderen daarna makkelijk op door kunnen bouwen.

Genieten, en niet met mate! is voor mij ook een aanjager van flow. Voor het oog groot of klein. Het maakt niet uit. Buiten. Natuur. Kamperen of wandelen. Samen én ook alleen. Ik pak alle kansen om blij te zijn. Kamperen geeft mij ook direct het gevoel van loslaten. Niets hoeft, de druk is er dan direct af. Daarom ga ik er ook graag voor een weekendje op uit met mijn dierbare oldtimer vriend, een VW kampeerbusje. Dit laadt mijn energietank direct tot het bovenste randje.

Kun je iets vertellen over de 10% wedstrijdtraining en waarom jij deze won?

Aan het einde van de Online Flow Journey is er een online groepsbijeenkomst waarbij je in twee minuten een pitch houdt over een onderwerp wat voor jou alles zegt over flow. In de laatste module leer je hoe je zo’n pitch het beste opbouwt zodat je verhaal een blijvende snaar raakt bij anderen. Blijkbaar ging mij we dit heel goed en natuurlijk af.

Ik heb gedeeld dat ik altijd over mezelf riep dat ik niet kunstzinnig ben. En al zeker niet met m’n handen. Tot een vriendin van mij een beeldhouw workshop organiseerde. Wat was dat een verrekkes leuke dag! Direct daarna schreef ik me in voor een avondcursus. Ik wilde mezelf in ieder geval één seizoen de kans geven. Nu is de maandagavond mijn meest meditatieve avond van de week. Dan is het ‘ik en de steen’. En daar kan yoga op dinsdagavond niet tegenop. Een steen dwingt me om anders te kijken, namelijk 3D. Ik weet achteraf altijd pas wat ze me te vertellen heeft in vorm en dat boeit me.

Één van mijn eerste beeldhouwwerken heeft een oneindige vorm. Het is een hele zachte steen die ik helemaal in vorm gevijld heb tijdens een vakantie. De vorm ontstond puur intuïtief. De steen ligt altijd heel vertrouwd in mijn handen en ik laat ‘m dan ook vaak zien. Ze heeft voor mij een grote symbolische waarde. Er is namelijk geen begin of einde. Je kunt op ieder punt beginnen. Dat staat voor mij symbool voor het leven. Er zijn altijd mogelijkheden. En hoe cliché ook. Het gaat dus altijd over de reis die je maakt en de kansen die je grijpt, niet over het resultaat.

En nu ik dit zo met je deel, bedenk ik me. Misschien had ik Jeroen juist wel moeten inspireren om ook iets met z’n handen te gaan doen. Het hoeft ook voor hem natuurlijk niet bij iets groots te beginnen zoals een camper bouwen. Ik begon ook met een kleine steen.

Wat is volgens jou de meerwaarde van het volgen van deze Online Flow Journey?

De Online Flow Journey dwingt je op een prettige manier om tijd te besteden aan jezelf, aan reflectie. Dat is direct de allergrootste win. Want vaak slaan we onszelf over omdat we zo gericht zijn op de buitenwereld. Alle onderdelen van de training zijn eenvoudig van opzet en geven direct inzicht en resultaat. Het is fijn dat je het vanuit huis kunt doen op je eigen momenten. Je traint jezelf en toch maak je ook de verbinding met anderen. Ik kan de training van harte aanbevelen!

Op donderdag 21 oktober start er weer een Online Flow Journey en er zijn nog 3 plekken vrij!

Voel jij dat je ook meer ruimte voor jezelf wilt creëren en meer vanuit moeiteloosheid en plezier wilt werken en leven?
Kijk dan voor meer informatie op Online Flow Journey.
Of neem voor meer informatie direct contact met mij op via jeroen@jeroenjonk.com
Ook kun je me altijd appen/bellen via 06 – 47 89 68 68

(San is geïnterviewd door Sandra Lensink)