Spel verbinden met ons werk zorgt voor flow op de werkvloer. Echter, zomaar een pingpong tafel naar binnen schuiven, zal niet in iedereen het innerlijke kind losmaken. Sommigen zullen zelfs zwaar geïrriteerd reageren en de pé in hebben als ze opeens moeten pingpongen. Maar hoe integreren we spel dan wel op individueel niveau zodat de flowmotor begint te ronken?
Werk waar we blij van worden, dat ons energiek maakt en ons voldoening geeft, is bijna altijd gelinkt aan het spel dat we vroeger als kind het liefst onbelemmerd speelden. Het spel waar we steeds weer helemaal ingezogen werden en ons niet van los wilden rukken, ook niet als we moesten komen eten.
Dus het is eigenlijk ontzettend simpel.
Heb je even een momentje?
Wellicht een mooi moment om even koffie te halen en achterover te leunen?
Wandel dan eens op je gemak door je geheugen.
En vind die momenten uit je vroege jeugd die iets vrolijks of ondeugends in je oproepen.
Begin je al direct te glimlachen?
Vond je het leuk om verhaaltjes te verzinnen?
Of speelde je buiten op straat.
Bouwde je hutten?
Voetbalde je of was je altijd dingetjes aan het verzamelen?
Of regisseerde je het liefst een dansje of toneelstukje?
Wat je als kind zo blij maakte, dat is je play-personality.
Hoe is dat wat je vroeger deed verbonden met je werk of je leven?
Is dat er nog?
Stuart Brown geeft in zijn boek Play het voorbeeld van een vrouwelijke CEO, Laurel genaamd. Rond haar veertigste is ze de lust in haar werk en leven kwijt geraakt. Op het moment dat zij teruggaat naar haar speelse jeugdherinneringen herontdekt ze haar passie voor paarden. Van kierend van plezier rondhobbelend op een hobbelpaard naar het rijden en verzorgen van echte paarden. Op het moment dat ze dit weer oppakt, begint ook de rest van haar leven weer moeitelozer te stromen.
Als klein jongetje stond ik al met veel plezier op het hockeyveld. Daar heb ik de kunst van het teambouwen mogen afkijken. Mijn trainingen zijn altijd opgebouwd vanuit ervaringsgericht, door middel van spel, leren omdat ik dan zelf ook helemaal in mijn kracht sta. Regelmatig heb ik ook de fout gemaakt om de training volgens de wens van de klant anders te geven. Ik koos dan voor verdiensten in plaats van trouw zijn aan mijn eigen geloof. Als trainer scoorde ik dan echter nooit hoog omdat ik niet lekker uit de verf kwam. Hierdoor heb ik geleerd ook nee te durven zeggen tegen opdrachten die niet bij me passen.
Mijn vriendin Sandra wandelde vroeger het liefst met haar teckel Finnie. Nu maken wandelingen met onze hond Floyd haar creatieve geest wakker. Net als Steve Jobs overigens die het liefst wandelende brainstormsessies organiseerde om tot echt innovatieve ideeën te komen. Sandra ontmoette op één van haar reiswandelingen de Italiaanse Bruno die zijn vroegere jeugddroom heel letterlijk heeft weten te verbinden aan zijn werk.
Grote bedrijven als Google en Linkedin moedigen speeltijd tijdens werktijd aan door grote speelruimtes in te richten met voor ieder wat wils. Weer andere bedrijven geven al hun medewerkers, welke rol je ook vervuld, de ruimte om 10% van hun tijd te werken aan een project waar ze helemaal blij van worden zonder dat hier uitkomsten van verwacht worden. En juist in deze tijd ontstaan de baanbrekende innovaties. Hoe is spelen geïntegreerd in jouw werk, binnen je team of in je bedrijf?
De filosoof Plato zei:
Life should be lived as play.
So, do you dare to play?