Team Flow
Op papier heb je je team helemaal gebouwd, alle kwaliteiten precies op de juiste plek. De regels voor feedback en voor optimale samenwerking zijn overgebracht en getraind. En toch loopt de teammotor te pruttelen of hapert zelfs. Ik kom dit regelmatig tegen bij teams. En in 2000 mocht ik zelf in een intense levensles leren over welke adder zich hier onder de motorkap verstopt heeft waardoor team flow uitblijft of stagneert.
Landskampioen worden
Ik was in dat jaar gevraagd om bij het eerste hockeyteam van Oranje-Zwart te komen spelen. Voor mij een hele eer want op dit allerhoogste niveau had ik nog niet eerder een kans gekregen. Het doel was glashelder: ‘landskampioen worden’. Hiervoor werd alles uit de kast gehaald. De beste nationale en internationale spelers werden aangetrokken. Dito voor het begeleidingsteam. Kwalitatief waren we op dat moment denk ik het beste team van de wereld. Op papier klopte alles.
Aan de slag
Voortvarend gingen we aan de slag. De harde, technische kant van het hockeyspel (de helft van de 60% IK-training in de flowformule) werd intensief getraind. Speelden we niet naar behoren, dan werd de druk in de trainingen nog eens flink opgevoerd. Dat voor het spelen in flow ook de zachte IK-training nodig is, werd in dat seizoen nog niet gezien. Met de zachte kant bedoel ik: een biertje drinken samen, een teamweekend zonder hockey én je verdiepen in wie we nu eigenlijk waren buiten hockeyspeler. De tijd nemen om ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelde in het team zodat, bij wijze van spreken, iedere scheet die het hockeyspel dwarszat boven tafel zou komen.
Teleurgesteld op de bank
Zelf belande ik dat seizoen vooral op de bank waar ik erg teleurgesteld en gefrustreerd over was. In mijn ogen werden beloftes niet nagekomen. Maar in plaats van voor mezelf op te komen, ging ik zitten mokken op de bank en schoof de schuld in de schoenen van de coach. Energetische teamspirit bracht ik zeker niet mee. En zo kan ik me voorstellen dat er bij anderen ook het één en ander speelde wat niet benoemd werd maar wel het beste spel in de weg zat. Voelden de Internationals zich werkelijk thuis in Nederland en bij de club?
We werden tweede
We werden dat seizoen wel eerste in de competitie. Maar toen het erop aan kwam om echt battle hard te zijn (de 10% wedstrijd van de flowformule) verloren we in de play-off finale van Den Bosch. Voor het derde jaar op een rij werd Oranje-Zwart 2de.
Onze coach verhuisde na dat seizoen naar hockeyclub Bloemendaal. Het drie keer als 2de eindigen had hem natuurlijk pijn gedaan wat ruimte maakte voor een andere aanpak. Op dat moment was ik ook zover om op mijn eigen handelen te reflecteren. Dit maakte dat we een heel openhartig en eerlijk gesprek met elkaar kregen. Al het oude zeer werd uitgesproken en aan het einde van dit gesprek bood hij mij de kans om bij Bloemendaal te gaan werken met de Insights Discovery persoonlijkheidsprofielen.
Daarnaast werd er tijdens de winterstop gekozen voor een week skiën in plaats van serieus doortrainen. En dat terwijl er spelers bij waren die nog nooit geskied hadden en een ongelukje dus een geblesseerde speler op kon leveren. Bloemendaal werd met deze andere aanpak landskampioen.
Flow formule & training
In de 60% IK-training is het dus ontzettend belangrijk om niet alleen de technisch te trainen. Of het nu om voetballen, samenwerken, golf, of wat dan ook gaat. Minstens 50% van de IK-training mag ook besteed worden aan de zachte kant. Zelf gebruik ik hiervoor nog steeds het Archetypische kijken en de laatste jaren zijn hier de TAO-istische tools zoals de I-kracht en het IJzeren Hemd bijgekomen. Tools die ervoor zorgen dat je je letterlijk stevig voelt staan, welke uitdaging er ook op je afkomt.
Bovenstaande intense levensles heeft er bij mij voor gezorgd dat ik eerst álle aandacht besteed aan het veilig voelen van ieder teamlid bij het bouwen van een team. En ik durf stellig te zeggen dat starten met vaardigheidstrainingen voordat er veiligheid en vertrouwen gecreëerd is, weggegooid geld is. In een interview met Paul Smilde, voormalig senior vice president bij Philips, lees je ook hoe veiligheid creëren tussen collega’s de basis is voor het bouwen van topprestatie teams in het bedrijfsleven.