Play is the highest form of research

Do you dare to play?

Spel is de hoogste vorm van onderzoek
Twee weken geleden gaf ik tijdens een tweedaagse leiderschapstraining voor het bedrijf Alcomex een Start je Flow motor workshop. In één uur tijd wilde ik de 30 internationale medewerkers, op de putting green, spelenderwijs laten ervaren welk flow type hun eerste voorkeur heeft en hoe de flow formule in de basis werkt. Ik voelde me voor de aftrap licht gespannen en richtte me heel bewust op al mijn zintuigen. De zon brandend op mijn gezicht en mijn voeten stevig op het keurig gemaaide, felgroene gras.

Spel zorgt voor inzicht
Ik vertrouwde op mijn eigen training met de flow formule, liet de tijd los en begon het spel. Al snel ging de lichte spanning geruisloos over in moeiteloos spelen en verbinden. De deelnemers werden stevig uitgedaagd om samen het beste spel te spelen. Er werd veel gelachen waardoor iedereen zich vrij voelde. Spelen laat maskers smelten, ook vandaag weer, waardoor het inzichten over zichzelf en collega’s mocht regenen. Op het moment dat alles organisch weer samen kwam, keek ik op de klok. Precies één uur voorbij.

Spelen en ondzoek

Spel zorgt voor creatieve groei en een groter oplossingsgericht vermogen
Dit soort momenten die Dr. Csikszentmihalyi in de jaren zeventig benoemd heeft als flow kennen we allemaal wel. Of het nu tijdens sporten, werken of in een gesprek is. Helaas zijn de meesten van ons volwassenen maar zeer schaars in deze natuurlijke, moeiteloze staat van bewustzijn. Kinderen zijn van nature juist heel veel in flow. Één van de redenen hiervan is dat ze zich vrij over kunnen geven aan spel. En dan vooral aan vrijwillig, ongestructureerd spel. Spel dat enkel plezier op dat moment als doel lijkt te hebben.

Spelen is een fundamentele overlevingsdrang
Dr. Stuart Brown, een pionier die spel in vele grote bedrijven geïntroduceerd heeft, verteld in de onderstaande Tedtalk dat spelen naast brandstof voor passie, motivatie, actie en innovatie een fundamentele overlevingsdrang is. Net zoals voeding en slaap. Daarnaast zorgt spel voor verbinding en vertrouwen en het maakt ons oplossingsgericht. Daarom is het zo belangrijk om spel en werk veel meer met elkaar te verbinden. Spel is de katalysator voor flow op de werkvloer.

Je hoeft niet te kiezen tussen de klok of spelen
Bij veel klanten hoor ik dat tijd durven nemen voor spel nog de grootste bottleneck is omdat we niet geloven dat spel ons op een veel creatievere en ontspannen manier een deadline laat halen. Durf je spel éénmaal wel toe te laten dan zul je zien dat tijd de speelruimte juist op magische wijze volgt. Net als in bovenstaand voorbeeld.

In het interview met Erwin Mortier, docent aan de sporthogeschool, lees je nog een ander mooi voorbeeld van hoe een game opzetten dé stimulans is om lesstof, die studenten normaal als saai ervaren, boeiend tot leven te laten komen.

So… do you dare to play?

Note!
Pas als je speelt volgens jouw unieke play-personality wordt spel de katalysator voor jouw flowmotor. Volgende week vertellen we je hier graag meer over.